Skip to main content

Studenten maken fotoreportage over broers en zussen

 

Vijf HBO-studenten van de Fotovakschool in Amsterdam, Eva Damstra, Julia Captein, Merel Hegenbart, Melissa Fenijn en Priscilla van der Holst, hebben met enthousiasme gewerkt aan het in beeld brengen van broers en zussen. Met de fotoserie die zij hebben gemaakt, willen de studenten laten zien wat het inhoudt om mét je broer of zus op te groeien in plaats van gescheiden.

 

_DSC5974-1web.jpg


Fotograaf Eva Damstra: "Het was heel fijn om deze kinderen te fotograferen. Een band tussen broers en zussen is mooi en breekbaar en het hoort niet dat mensen van buitenaf daar invloed op uit mogen oefenen. Samen met je broer of zus opgroeien moet vanzelfsprekend zijn."

Broers en zussen samen

Broers en zussen zouden bij uithuisplaatsing altijd samen in een pleeggezin of gezinshuis geplaatst moeten worden, tenzij het niet in het belang is van (één van) de kinderen.

Nederland kent echter geen wet waarin staat dat broers en zussen bij uithuisplaatsing bij elkaar moeten blijven. Daarom worden broers en zussen bij uithuisplaatsing niet altijd in hetzelfde pleeggezin of gezinshuis geplaatst. Deze huidige praktijk en wetgeving is niet in lijn met het VN-Kinderrechtenverdrag en andere internationale wet- en regelgeving.

Defence for Children en SOS Kinderdorpen werken samen om ervoor te zorgen dat, tenzij er zwaarwegende contra-indicaties zijn, het principiële recht van gezamenlijke opvang van broers en zussen in de Nederlandse Jeugdwet verankerd wordt. We maken ons ook hard voor implementatie van dit recht in de praktijk. Om dit doel te bereiken, voeren we een gezamenlijke lobby van september 2017 tot en met juni 2022.

 

wearefamily-08_0.jpg

Fotograaf Melissa Fenijn: “Als fotograaf heb ik van dichtbij mogen zien hoe verschillende broers en zussen met elkaar verbonden zijn. Deze connectie is onvervangbaar en zou niet verbroken mogen worden bij uithuisplaatsing!”

 

Band tussen broers en zussen

De studenten hebben broers en zussen, die samen opgroeien, gevraagd om dingen te doen die ze normaal ook altijd met elkaar doen. Tijdens deze bijzondere maar tegelijkertijd ook alledaagse momenten hebben de studenten de kinderen gefotografeerd. Na een paar minuten verdwenen de kinderen in hun eigen wereld en vergaten zij de camera.

De studenten hebben verschillende families mogen ontmoeten en daardoor gezien hoe sterk en onvervangbaar de band tussen broers en zussen is.

Bekijk de fotoreportage 'We are Family'